Probowalem rozpisac tg i ctg, ale wychodzi cosx−sinx i
nie bardzo wiem co z tym dalej zrobic
| π | π | π | π | |||||
f(x)=.... =sinx−cosx = sinx−sin( | −x)= 2cos | *sin( | −x) = √2sin( | −x) | ||||
| 2 | 4 | 4 | 4 |
| √2 | ||
cos x − sin x = −(sinx − cos x) = −√2 * | * (sinx − cos x) = | |
| 2 |
| √2 | √2 | |||
= −√2*(sin x * | − | * cos x ) = | ||
| 2 | 2 |
| π | π | π | ||||
= −√2*(sin x * cos | − sin | *cos x ) = −√2*(sin(x− | )) | |||
| 4 | 4 | 4 |
| π | ||
−1 ≤ sin (x− | ) ≤ 1 /*−√2 | |
| 4 |
| π | ||
√2 ≥ −√2*(sin(x− | )) ≥ −√2 | |
| 4 |