| 1 | 1 | |||
Liczby dodatnie a,b,c spełniają warunek abc=1. Udowodnij, że | + | =1 . | ||
| 1+a2b | 1+bc2 |
| abc | abc | ab*c | a*bc | |||||
= | + | = | + | = | ||||
| abc + ab*a | abc + bc*c | ab*(c+a) | bc*(c+a) |
| c | a | |||
= | + | = 1 | ||
| c+a | c+a |
| 1 | c | c | c | ||||
= | = | = | , | ||||
| 1+a2b | c(1+a2b) | c+a*abc | c+a |
| 1 | a | a | a | ||||
= | = | = | ,. | ||||
| 1+bc2 | a(1+bc2) | a+abc*c | a+c |
| 1 | 1 | c | a | a+c | |||||
+ | = | + | = | =1c.n.u.. | |||||
| 1+a2b | 1+bc2 | c+a | a+c | a+c |