matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
liczba naturalna
Patrycja:
Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej n>2 liczba n
4
+n
2
+1 jest liczbą złożoną.
7 paź 22:05
3Slinia&6:
n
4
+ n
2
+ 1 = n
4
+ 2n
2
+ 1 − n
2
= (n
2
+ 1)
2
− (n)
2
= (n
2
+ n + 1)(n
2
− n + 1)
7 paź 22:14