Potęgi
Julia: Witam! Mam mały problem z obliczeniem...
w odpowiedziach jest y=1 a za nic w świecie nie chce mi tyle wyjść...
Z góry dzięki za pomoc
7 paź 21:36
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
7 paź 21:37
MathGym: licznik 816=248+250=248(1+22)=248*5
7 paź 21:39
Julia: dobra... niezłą zaćmę miałam... w momencie jak kliknęłam "wyślij" ogarnęłam że ma to być tak:
| | 248 + 250 | | 20 | | 22 | | 1 | | 4 | |
y= |
| = |
| + |
| = |
| + |
| = 1  |
| | 5 * 248 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
a wcześniej kombinowałam:
| | 248 + 250 | |
y = |
| = 5(20 +22) = 5(1+4) = 25 aż wstyd... |
| | 5 * 248 | |
7 paź 21:43