wyznacz zbiór wartości
jaaa : y=tgx+ctgx
7 paź 21:31
daras: | | 1 | |
ctgx = |
| dalej ..ty  |
| | tgx | |
7 paź 21:34
.....: | | sinx | | cosx | | sin2x+cos2x | |
y=tgx+ctgx= |
| + |
| = |
| = |
| | cosx | | sinx | | sinx*cosx | |
tak mogłoby byc, czy nie bardzo ?
7 paź 21:38
jaaa : no właśnie wszystko ok ale wynik jest od (−∞−2)U(2,+∞)
7 paź 21:43
.....: czyli jednak tak nie może byc
7 paź 21:44
jaaa : daras a jest mozliwość rozwinięcia twojej wersji?
7 paź 21:46
pigor: .. , widzę to tak :
y= tgx+ctgx ⇒ y= tgx+
1tgx i
x≠12π+2kπ i x≠kπ − dziedzina ⇒
⇒ ytgx = tg
2x+1 ⇔ tg
2x− ytgx +1 = 0 i Δ ≥0 ⇒ y
2−4 ≥0 ⇔
⇔ |y| ≥ 2 ⇔
y ≤ −2 v y ≥2 ⇒
y∊(− ∞ ;−2> U <2;+ ∞)= Z.w. .
7 paź 21:47
3Slinia&6: tg x = t, t∊R−{0}
7 paź 21:50
jaaa : skąd się wzięło y2−4>=0 w rozwiazaniu pigora?
7 paź 22:04
.....: Δ=y
2−4 i Δ>0
7 paź 22:06
.....: Δ≥0 *
7 paź 22:06
jaaa : aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa okej kumam dzięki wielkieeeee!
7 paź 22:09
3Slinia&6: sposob @..... tez jest dobry
jezeli −1 ≤ sin 2x ≤ 1
| | 2 | | 2 | |
To |
| ≥ 2 v |
| ≤ −2 |
| | sin 2x | | sin 2x | |
| | 1 | | 2 | |
Cos mniejszego od 1 (np |
| } w mianowniku " skoczy w licznik " ( np. |
| = 2 * |
| | 3 | | | |
7 paź 22:56