Znajdź współczynniki wielomianu.
Sienki: Oblicz dla jakich wartości współczynników m i n wielomian P jest dzielnikiem wielomianu W gdy:
W(x)= x3 − x2 + mx + n
P(x)= x2−mx+1
7 paź 21:24
Sienki: Kompletni mi nic nie wychodzi.
7 paź 21:25
3Slinia&6: W(x) = (x−a)P(x)
x
3 − x
2 + mx + n = (x
2 −mx + 1)(x−a) = x
3 −(m+a)x
2 + (1+ma)x − a
−a = n
1+ma = m => 1 − mn = n
m+a = 1 m − n = 1
1 − mn = n
n = m − 1
m = ...
n =...
7 paź 21:29
3Slinia&6: zle w ostatnim rownaniu (podstawilem n = m − 1 )
1 − m(m−1) = m − 1
−m2 + m − m + 2 = −
m2 =2
m = √2 v m = −√2
n = m − 1
odp. (m,n) = (√2, √2 − 1), (−√2, −√2 − 1)
7 paź 21:31
Sienki: Źle masz tutaj zrobione, już sobie poradziłem. Odp. (m,n)= (−1,2) lub (1,0). Zamieniłeś w
jednym równaniu m z n i wynik Ci źle wyszedł, miałem coś podobnego
8 paź 18:34