Sprawdzić czy podana funkcja jest funkcją różnowartościową i wyznaczyć funkcję d
zibi12: Sprawdzić czy podana funkcja jest funkcją różnowartościową i wyznaczyć funkcję do niej
odwrotną.
y= 2x/(x2+1)
zuz.: jeśli popatrzysz na wykres tej funkcji to zobaczysz że nie jest ona funkcją różnowartościową,
przynajmniej w niezawężonej dziedzinie. można jednak zawęzić dziedzinę wyliczając maxima i
minima funkcji − od minima lokalnego do maxima będzie ona funkcją jedynie rosnącą, czyli
różnowartościową.
funkcja odwrotna istnieje tylko gdy funkcja jest różnowartościowa, gdyby jednak zawęzić
dziedzinę, to do wzoru można dojść w ten sposób
y=2x/(x
2+1)
y(x
2+1)=2x
yx
2−2x+y=0 zauważamy równanie kwadratowe z Δ=4−4y
2 itd.
chyba dobrze