Liczby rzeczywiste
Em: Przedstaw liczbę 100 jako sumę dwóch liczb nieujemnych, wiedząc że suma ich kwadratów jest:
a) najmniejsza z możliwych
b) największa z możliwych
doszłam do tego, że w a)
a + b = 100
a
2 + b
2 − minimum
a = 100 − b
(100−b)
2 + b
2 = 10000 − 200b + b
2 + b
2 = 2b
2 − 200b + 10000
ale nie wiem jak wziąć się za b)
7 paź 21:15
sushi_gg6397228:
policz na brzegach dziedziny
7 paź 21:16
Em: 100 i 0?
7 paź 21:17
Em: no tak, ale jak mam to udowodnić?
7 paź 21:17
sushi_gg6397228:
masz parabole, i przedzial, wiec wartosc najwieksza bedzie na brzegach granicy
7 paź 21:21
Em: Ok, dzięki!
7 paź 21:28
3Slinia&6: Chciales to udowodnic, co nie jest trudne:
1002 + 02 ≥> ( 100 − q)2 + q2 dla q > 0
1002 ≥> 1002 − 200q + q2 + q2
2(q2 − 100q) ≤< 0
dla 0 ≤ q ≤ 100, wiec max dla 0 v 100
7 paź 21:34
Em: dzięki
7 paź 21:36