Granice
Malwina: Wśród prostokątów o polu 20 dm2 znajdź ten, którego obwód jest najkrótszy. Oblicz ten obwód
7 paź 21:05
sushi_gg6397228:
i czego nie umiesz?
7 paź 21:08
Eta:
| | 40 | |
L'(x)= 2− |
| L'(x)=0 ⇒ .......... |
| | x2 | |
Odp: Takim prostokątem jest kwadrat o boku długości 2
√5
7 paź 21:12
Michał: Eta, odpowiedź mówi mi, iż powinno wyjść 8√5
7 paź 21:16
Michał: Jestem bowiem przy tym samym co Malwina
7 paź 21:17
pigor: ...,
P▭=ab=20, to z nierówności między średnimi
ar. ≥ ge.
2(a+b)= 4*
12(a+b) ≥4
√ab= 4
√20=
8√5 − szukany
najmniejszy
obwód prostokąta, który jest
kwadratem o boku
a=b= 2√5 . ...
7 paź 21:18
Michał: Moje oczy mnie okłamują, eh, wybaczcie ^^
7 paź 21:19
Malwina: Okej obliczyłam a=2√5 i Ob=4*2√5=8√5, ale wytłumaczcie mi prosze, gdzie w zadaniu
stwierdziłam, że jest to najkrótszy obwód
7 paź 21:29
Domel: Albo ulubiony sposób
Saizou (bez pochodnych) − ciąg średnich (że średnia arytmetyczna jest
większa od geometrycznej)
| a+b | |
| ≥ √a*b => a + b ≥ 2*√ab |
| 2 | |
| | 20 | |
a + b ≥ 2*√ab => a + |
| ≥ 2*√20 |
| | a | |
a > 0 ∧ b > 0
a
2 + 20 ≥ 2a*2
√5
a
2 − 4a*
√5 + 20 ≥ 0
(a − 2
√5)
2 ≥ 0 => a ≥ 2
√5
| | 20 | | 20 | | 20 | |
amin = 2√5 => b = |
| = |
| = |
| = 2√5 |
| | a | | 2√5 | | √20 | |
No to obwód
L = 2a + 2b = 8
√5
czy jakoś tak
7 paź 21:45