trójkąt prostokątny
ok: jeżeli mam trójkąt prostokątny i jego przyprostokątne wynoszą 9 i 12 to żeby obliczyć
przeciwprostokątną muszę użyć twierdzenia pitagorasa?
w dalszej części zadania muszę obliczyć funkcje trygonometryczne (to już umiem)
9
2+12
2 = 81+144 = 225 = c
2
√c = 15 − i to jest dł przeciwprostokątnej.
wiem, że to głupie o co pytam, ale mam chwilowe zaćmienie,a lepiej zapytać
7 paź 20:55
Eta:
Tak .......Pitagorasa
7 paź 20:56
ok: czyli to jest dobrze?
7 paź 20:57
daras: nie musisz jesli znasz Δ egipski i podobieństwo
7 paź 20:59
daras: 3−4−5 => 9−12−15
7 paź 21:01
daras: a swoją drogą to kuriozumże znasz funkcje trygonometryczne a nie znasz Pitagorasa
7 paź 21:01