Liczby rzeczywiste
Em: Wyznacz wszystkie pary liczb rzeczywistych (a,b) spełniające układ równań
⎧
log4ab=3
⎩
log2a−log2b=−2
7 paź 20:53
3Slinia&6: log4 ab = 3
a
log2
= −2
b
43
ab = 43 => a =
b
a
= 2−2 − podstawiam 1*
b
43
b
= 2−2
b
26
= 2−2
b2
b2 = 28 => b = 24 v b = −24
a = .. v a = ...
7 paź 20:56
3Slinia&6: + zal. a,b>0 wiec b=−24 odpada
7 paź 20:58
Em: dziękiiiii !
7 paź 21:10
Bogdan:
albo:
a, b > 0
1
1
log4a + log4b = 3 ⇒
log2a +
log2b = 3 ⇒ log2a + log2b = 6
2
2
log2a − log2b = −2
+ −−−−−−−−−−−−−−−−−−
2log2a = 4
log2a = 2 i log2b = 6 − 2 = 4 ⇒ a = 22 = 4 i b = 24 = 16
7 paź 21:20
pigor: ..., układ równań to ich koniunkcja, więc z def. logarytmu a>0 i b>0
takie, że
log 4ab=3 i log 2a−log 2b=−2 ⇔ ab=43 i log 2ab = −2 ⇔
⇔ ab=64 i ab = 2−2= 14 ⇔ a=x i b=4x i x*4x= 64 i x >0 ⇒
⇒ x2=16 i a=x i b=4x ⇒ x=4 i (a,b) = (4,16) − szukane rozwiązanie.