Liczby rzeczywiste
Em: Wiadomo, że a,b,c ∊ ℛ\{0} oraz a+b+c=0 . Oblicz wartość sumy a2}(bc}+b2ac+u{c2ab
Prosze o pomoc
7 paź 20:47
Em: a2bc + b2ac + c2ab
poprawka
7 paź 20:49
Saizou : zapisz to korzystając z U a nie z u
7 paź 20:49
3Slinia&6: | | a4bc + b4ac + c4ab | | a3 + b3 + c3 | | a3 + b3 − (a+b)3 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | (abc)2 | | abc | | abc | |
=
| | 3ab(a+b) | |
= |
| ={3ab*(−c)}{abc} = −3 |
| | abc | |
7 paź 20:51
3Slinia&6: nie, w liczinku bedzie −3ab(a+b)
i dalej
7 paź 20:53
Em: dzięki wielkie
3Slinia&6
7 paź 20:54