Funkcja wykładnicza
BELLA88: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie
m*16x + (2m−1) 4x+9 ma dwa różne rozwiązania
7 paź 20:47
AcidRock: Tylko tu nie ma równania.
7 paź 20:57
BELLA88: =0 i ma nie meić rozwiazań, pomyliło mi się
7 paź 20:59
3Slinia&6: 4x = t, t>0
16x = 42*x = t2
rownanie mt2 + (2m−1)t + 9 ma dwa rozne roziwaxania dla
a ≠ 0 ( m ≠ 0 )
Δ > 0
rozwiazania maja byc rozne ,ale musze tez byc dodatnie ( zal. t>0 )
2 roziwazania dodatnie dla :
t1 + t2 > 0
t1 * t2 > 0
7 paź 21:00
3Slinia&6: 16
x = 4
2*x ale to pewnie wiesz
7 paź 21:00
AcidRock: Sprawdzasz przypadki:
1) m = 0, sprawdzasz, czy równanie ma rozwiązanie
2) m ≠ 0, wtedy Δ < 0
7 paź 21:03