| 3 | 3π | |||
Oblicz wartosc wyrazenia sinα*cosβ−sinβ*cosα, jesli tgα= | , ctgβ=1 i α,β∊(π, | ). | ||
| 4 | 2 |
| 3 | ||
myslalem zeby wyznaczyc zaleznosc sinα= | cosα i sinβ=cosβ i podstawilem to do wyrazenia do | |
| 4 |
| 1 | ||
wyliczenia i skrocilo mi sie do postaci − | sinβ*cosα, tylko nie wiem czy to sie nadaje, | |
| 4 |
| 3 | ||
α, β ∊ (π, | π) ⇒ sinα, sinβ, cosα, cosβ < 0 | |
| 2 |
| 3 | 3 | 4 | ||||
tgα = | ⇒ sinα = − | i cosα = − | ||||
| 4 | 5 | 5 |
| 1 | 1 | |||
ctgβ = 1 ⇒ sinβ = − | i cosβ = − | |||
| √2 | √2 |