kapitalizacja odsetek
misias: kowalski zlozyl w banku kapital 40000zl, w ktorym oprocentowanie roczne wynosi 24%.bank stosuje
dla tych lokat kapitalizacje roczna. po ilu latach na koncie kowalskiego znajdzie sie kwota w
wysokosci 76 264zl 96gr ?
11 lis 19:29
Eta:
Dobra , załatwimy tego Kowalskiego ( ale z dużej litery)
Kk = Kp( 1 +p%)n
40 000( 1 + 0,24)n = 76 264, 96
76 264,96
(1,24)n =
= 1, 906624
40 000
(1,24)3 = 1,906624'
więc n = 3
odp: Po 3 latach Kowalski będzie miał taką sumę.
Powiedziałby chociaż w jakim banku dają takie oprocentowanie
też "parę groszy" złożyłabym do takiego banku
A póki co trzeba iść do
Dobranoc Wszystkim
Miłych snów