Liczby, zbiory i wartość bezwzględna - 20 zadań
mierzwa: zad 1. Wykaż, że zachodzi równość
| √2−1 | | 5√2 − 7 | |
| =3√ |
| <− po prawej jest pierwiastek sześcienny z |
| √2+1 | | 5√2+7 | |
ilorazu.
zad 2. Usuń niewymierność
zad 3. Uprość wyrażenie
zał. x=/=y
zał. x,y>0
zad. 4 Uzasadnij, że suma czterech kolejnych liczb podzielnych przez 4 jest podzielna przez 8
zad 5. Dana jest liczba trzycyfrowa x. Liczba y powstaje poprzez zamianę cyfr jedności z setek
w liczbie x. Uzasadnij, że różnica liczb x i y jest podzielna przez 9 i przez 11.
zad 6. Znajdź 2 liczby naturalne podzielne przez 31, których suma jest równa 155.
zad. 7 a)przez jaką liczbę należy podzielić 331 i 459 aby w obu przypadkach otrzymać resztę z
dzielenia równą 11
b)przez jaką należy podzielić 589 i 667 aby otrzymać reszty z dzielenia równe odpowiednio 1 i
7?
zad 8. Korzystając z własności wartości bezwzględnej wykaż że dla podanych x prawdziwa jest
równość:
| √4x2+16x+16 | |
| = 2 dla x>−2 |
| x+2 | |
| | 4 | | 3 | |
|6x−9| * |
| = 6 dla x =/= |
| |
| | |6−4x| | | 2 | |
zad 9. Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie |x−1|=m ma dwa pierwiastki różnych
znaków.
zad 10. Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór rozwiązań: a) równania |x+y|=|x|+|y|
b) nierówności |y|≤|x−1|
zad 11. Liczba (
3√25+4+
3√40)*(
3√5−2) jest równa = ?
| | 1 | |
zad 12. Liczba (27665*3√3−92) : ( |
| )152 jest równa = ? |
| | 3 | |
zad 13. Liczbą przeciwną do liczby
√9−4√5 jest = ?
zad 14. Dane są liczby x = 2
8 √3+6 i y=2
4 √3+5 <− pierwiastek jest też w potędze
(kolejno 8
√3+6 i 4
√3+5, nie mogłem ich podnieść z jakiegoś powodu)
| | √x | |
zatem: y= |
| czy y=2√x czy y=4√x czy y=8√x |
| | 2 | |
| | (5,2*10−6)*(5,1*108) | | 5 | |
zad 15. Oblicz a = |
| i b = ( ( |
| )−9 : |
| | (1,7*104)*(1,3*10−3) | | 3 | |
zad 16. Cenę pewnego artykułu najpierw dwukrotnie obniżono za każdym razem o 40%, a następnie
dwukrotnie podniesiono za każdym razem o 40%. Chcąc sprzedać ten artykuł po wyjściowej cenie
należałoby obecnie podnieść jego cenę o p%. Oblicz p.
zad 17. Wykaż, że liczba
3√√5+2 −
3√√5−2 jest całkowita <− pierwiastek 3 stopnia z
różnicy
√5 − 2 (piszę, bo słabo widać).
zad 18. Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej k liczba k(k+1)(k+9)(k
2+1) jest podzielna przez
5.
| | |x−√3| | |
zad 19. Rozwiąż nierówność |
| + 7√625*(−125) ≥ x+5 |
| | √3−x | |
Z tymi zadaniami mam problem. Jeśli ktoś mógłby pomóc mi w ich rozwiązaniu to będę niesamowicie
wdzięczny.