Granica i pochodna funkcji
Michał: z kwadratowej kartki o boku długości 20 cm wycięto w narożach cztery identyczne kwadraty, a z
pozostałej części złożono otwarte prostopadłościenne pudełko. Jaką długość boku miały wycinane
kwadraty, jeśli wiadomo, że powstałę pudełko miało największą możliwą objętość? Oblicz tę
objętość.
Pomocy
7 paź 20:19
Eta:

x −−− długość boku wyciętych kwadratów , x>0
H= x −− dł. wysokości pudełka i podstawą kwadrat o boku : a=20−2x , x∊(0,10)
V(x)= (20−2x)
2*x = 4x
3−80x
2+400x
V
'(x)=12x
2−160x+400 =0 ⇒ ............... dokończ i uwzględnij założenie
7 paź 20:42
Michał: Δ=20
x1=20/6
x2=10
co mam dalej robić? Wybacz za mój brak ogarniętości
7 paź 20:58
Eta:
√Δ=20 x
2∉(0,10)
i V
"(x) <0 −−− to funkcja osiąga maksimum ⇒ x<....
7 paź 21:05
Bogdan:
Braku ogarniętości nie da się wybaczyć, bo diabli wiedzą, co to jest ta
ogarniętość
7 paź 21:06
Eta: 
Witaj
Bogdanie
7 paź 21:08
Bogdan:
Dobry wieczór
Eto
7 paź 21:11
Michał: Ogarniętość to doskonałość
7 paź 21:15
Bogdan:
To chyba ładniej by brzmiało sformułowanie: "wybacz za mój brak doskonałości".
Do tego zadanka nie wymagana jest jednak aż doskonałość
7 paź 21:24
Michał: Niestety nie kazdy jest w stanie bezproblemowo rozwiązywać każdy typ zadania, nawet nie mówię
tu o tych z najwyższej półki.
7 paź 21:31