rownanie wykladnicze
andrzej: równanie wykładnicze
53x−7*51+2x+11*52+x−625=0
7 paź 19:29
barteg: ja bym zrobił w ten sposób:
wprowadzam zmienna pomocniczą t=5x
t3−7*5*t2+11*25*t−625=0
rozwiązujesz normalne równanie, rozwiązania podstawiasz do t=5x
7 paź 19:35
andrzej: Z podstawianiem sposob jest dobry jak bedzie rownanie kwadratowe − tutaj sie sprawa komplikuje
a wielomian jest ciezki
7 paź 21:00
daras: zastosuj Bezouta
7 paź 21:02
daras: t = 25
7 paź 21:06
458: Może inaczej podejść do rzeczy. Zapisać 625 jako 54 i wtedy pokombinować z wyłączeniem piątek
przed nawias
7 paź 21:06
andrzej: A co mi da bezut jesli nie znam zadnego miejsca zerowego
7 paź 21:06