Znajdowanie dówch ostatnich cyfr za pomocą tw. Eulera
Aaa: Znajdź dwie ostatnie cyfry dziesiętne liczby 980009
980009 ≡100 = ?
9 ⊥ 100 −> 9φ(100) ≡100 1
100 = 22 * 52
φ(100) = 100 * (1 − 12) * (1 − 15) = 100 * 12 * 15 = 40
940 ≡100 1
980000 ≡100 1
980009 ≡100 980000 * 99 ≡100 1 * 99 ≡100 9
9 = 20 * 23
920 ≡100 9
921 ≡100 81
922 ≡100 61
923 ≡100 21
99 ≡100 920 * 923 ≡100 9 * 21 ≡100 89 <− wynik
Prosiłbym tylko o sprawdzenie czy zdanie zostało dobrze rozwiązanie i ewentualnie napisanie co
trzeba poprawić. Dziękuję
7 paź 19:13