Wartość bezwzględna
Leszek: Witajcie, czy dobrze zrobiłem?
| |x| + |2−x| | = 2
|x| + |2−x| = 2 v |x| + |2−x| = −2
teraz na przypadki:
dla pierwszego:
1'x∊(−
∞;0) 2'x∊<0;2) 3'x∊<2;
∞)
−x−2+x=2 x=2 x+2−x=2
−2=2 (nie ∊ do przedziału) 2=2
(sprzeczne) x∊R
dla drugiego:
1'x∊(−
∞;0) 2'x∊<0;2) 3'x∊<2;
∞)
−x−2+x=−2 x−2+x=−2 x+2−x=−2
−2=−2 x=0 2=−2
x∊R (∊ do przedziału) (sprzeczne)
część wspólna:
x=0
Mam dylemat, bo jakby zmienić w drugim przypadku dla pierwszego znak w przedziale na zamknięty
to miałbym x=2, ale... no właśnie, pomocy.
7 paź 19:01
5-latek: jak sobie zapiszsesz przedzialy to juz zalezy od Ciebie
Tylko z emusisz trzymac sie danej wersji do konca obliczen
7 paź 19:03
Leszek: No tak, ale jakbym zmienił tak samo dla obu równań to miałbym w drugich przypadkach: 2'x∊<0;2>
i już byłoby x=2 v x=0, a wedle tego co mówisz to i tak jak jest teraz jest dobrze, jak i
wcześniej napisałem. Gdzie błąd?
7 paź 19:05
5-latek: I sprawdz sobie jeszce to
jesli wiemy z ewartosc bezwzgledna ma wartosc dodatnia to czy |x|+|x−2| moze rownac sie −2
(czyli liczbie ujemnej ) ?
7 paź 19:20
Leszek: A no tak, racja. Nie zmienia to faktu, iż nadal nie wiem cóż poczynić z pierwszym równaniem,
które jest dodatnie.
7 paź 19:22
Leszek: Więc?
7 paź 19:33
5-latek: |x|+|x−2|=2
mamy takie przedzialy
1.(−oo,0) 2 (<0 ,2) 3(2,+oo)
dla 1 przedzialu |x|=−x i |x−2|= −(x−2)=−x+2=2−x
−x+(2−x)=2
−x+2−x=2
−2x=0 to x=0 to rozwaizanie nie nalezy do tego przedzialu
2 przedzial
|x|=x i |x−2|= 2−x
x+(2−x)=2
x+2−x=2 to 2=2 rownanie tozsamosciowe czyli caly przedzial <0.2) jest rozwiazaniem tego
rownania (czyli wszystkie liczby z tego przedzialu spelniaja to rownanie
3przedzial
|x|=x i |x−2|= x−2
x+x−2=2 to 2x=0 to x=0 to rozwaizanie nie nalezy do tego przedzialu
Czyli rozwazaniem tego rownania jest przedzial x nalezy <0,2)
7 paź 19:36
5-latek: Pasuje CI teraz ?
7 paź 19:57
Leszek: |2−x| mogę zapisać jako |x−2|?
bo jak robię |x| + |2−x| =2 to wychodzi mi:
1'(−∞,0) 2'<0 ,2) 3'<2,+∞)
−x−2+x=2 x−2+x=2 x+2−x=2
−2=2 sprzeczne 2x=4 2=2
x=2 tożsamościowe=>x∊<2;∞)
nie ∊ do przedziału
czyli x∊<2;∞)
7 paź 20:12
5-latek: Nie bardzo chcialo mi sie to liczyc i zamiast |2−x| zapisalem |x−2|

Ale juz wiesz teraz jak liczyc Przepraszam za wprowadzenie w blad
Sprawdz drugi przedzial bo masz zle dla tego przedzialu |x|=x i |2−x|= 2−x
7 paź 20:30
pigor: ...,
Leszek w przedziale 2' i 3' w poście z godz. 20:12; masz błędne
rozwiązania ; prawidłowa odp. to
x∊<0;2> i jest ona łatwa do odczytania
na osi Ox z pojęcia odległości dwóch punktów x od a jako {x−a|, bo
tu szukamy takich punktów x, których suma odległości od 0 i 2 jest równa 2.
7 paź 20:41