prawdopodobienstwo
andzia: Zdarzenia A, B spełniają warunki P(A)=1/2, P(B)=2/3, P(A/B)=1/3. Obliczyć P(B/A). Bardzo prosze
o rozwiąznie i wytłumaczenie.
7 paź 18:13
eba: 1)P(A/B)=P(A)−P(A∩B)
2)P(B/A)=P(B)−P(A∩B)
koniec
Wytł.
P(A/B) należy rozumieć jako prawd. zdarzenia A w takich sytuacjach, gdzie dodatkowo nie
występuję B, stąd taka postać w 1). Analogicznie dla P(B/A).
7 paź 18:18
andzia: dziękuję bardzo

a moglabym jeszcze prosic o pomoc w tym: Liczby 1,2...7 ustawiono losowo w
ciąg. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze zadne 2 liczby nieparzyste nie stoja obok siebie?
7 paź 18:23
eba: Mamy 4 liczby nieparzyste i 3 parzyste.
Policzenie mΩ jest logiczne (7 elementów, kolejność ma znaczenie, elementy są rozróżnialne).
Aby zaistniała sytuacja z zadania, pierwszą, trzecią, piątą i siódmą z kolei liczbą, musi być
liczba nieparzysta. Zatem, na ilę sposobów mogę umieścić cztery, rózne liczby (z
uzwględnieniem kolejności) na czterech pozycjach (nie należy zapominać o pozostałych 3
parzystych, ale o nich, należy myśleć podobnie jak o nieparzystych)?
7 paź 18:29
andzia: czyli A= 3! * 4! dobrze mysle?
7 paź 18:34
eba: Nie A, tylko mA, ale dobrze myślisz.
7 paź 18:36
andzia: dziekuje bardzo
7 paź 18:38