Logika
bezendu:
Jak ma rozumieć tę tabelki i wiedzieć kiedy którą mam stosować ?
7 paź 18:08
7 paź 18:15
Mila:
52 − o tym wyrażeniu nie możesz powiedzieć czy jest prawdziwe czy nie.
52=4 powiesz zdanie fałszywe.
52=25 zdanie prawdziwe.
7 paź 18:20
bezendu:
Ok już rozumiem. A teraz tabelki. Po co ich aż tyle ?
7 paź 18:22
Mila:
Abyś odkrywał nowe wynalazki i popychał ten świat w dobrym kierunku.
7 paź 18:25
bezendu:
To proszę o wytłumaczenie jednego przykładu, resztę już postaram się zrobić sam.
Ocenić prawdziwość zdań złożonych
a) nieprawda, że funkcja f(x) = x2 jest rosnąca na R
7 paź 18:35
Mila:
1
7 paź 18:51
bezendu:
Tutaj nie robię się tabelki ? Tylko 0 lub 1 ?
7 paź 18:57
5-latek: Tak . Nie robisz tabelki bo nie sprawdzasz czy to tautologia tylko oceniasz wartosc logiczna
zdania
Prawda −1 falsz −0
7 paź 19:02
Mila:
albo
P
F
7 paź 19:06
bezendu:
(−1)44 = −1 lub 2008 jest liczbą parzystą”;
przed spójnikiem jest 0 a po 1 więc całe 0 ?
7 paź 19:07
5-latek: (−1)44=1 wiec pierwsze zdanie to F −−0
2008 jest liczba parzysta wiec drugie zdanie P −−1
Masz spojnik lub wiec sprawcz czy alternatywa jest prawdziwa czy falszywa gdy jedna zdanie
jest falszywe a drugie prawda
7 paź 19:15
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
pozdrawiam i
7 paź 19:16
Mila:
P
Też pozdrawiam miłego kolegę.
7 paź 21:40
5-latek: Milu wczoraj wieczorem powtarzalem sobie z ksiazki Poznac i zrozumiec wlasnosci funkcji
Jutro wstawie na forum kilka zadan z tego dzialu
7 paź 21:44
Mila:
To do zobaczenia na forum.
7 paź 21:45
bezendu:
Czyli jeśli jedna część zdania jest P to całe zdanie P.
Nie sprawdza się za pomocą tabelki tak jak mówi 5−latek ?
7 paź 21:45
Mila:
Zobacz w tabelce, kiedy alternatywa jest prawdziwa, te proste tabelki musisz pamiętać,
Sprawdzasz tabelką bardziej skomplikowane zadania .
Będziesz miał na ćwiczeniach, chociaż nie jestem pewna, bo to powinieneś mieć w szkole
średniej.
7 paź 21:53
bezendu:
Ale ja miałem podkreślam, że w technikum obowiązuję podstawa. Kolejne ćwiczenia z analizy mi
przepadają, ze względu na Immatrykulację, a stać w miejscu nie mogę, bo potem będzie więcej
zadań i coraz więcej..
7 paź 21:57
Mila:
Popatrz co napisałam o fizycznej interpretacji koniunkcji i alternatywy.
Jako technik znasz się na prądzie.
7 paź 21:58
5-latek: Masz takie zadanie
Podaj wartosc logiczna zdan wchodzacych w sklad altrnatywy i wartosc logiczna alternatywy
a) Rownanie x2+x−2 =0 ma dwa pierwiastki lub rownanie x2+x−2 ma tylko jeden piwrewiastek
b) 22=5 lub 23=5
c) 5>3 lub 7>2
d) Genewa jest stolica Szwajcarii lub Berno jest stolica Szwajcarii
e) 2*3=6 lub 4*2=8
f) Wielomian x5−x−2 jest podzielny przez x−1 lub wielomian x5+x−2 jest podzielny przez x−1
Napisz zaprzeczenia tych alternatyw
7 paź 22:04
bezendu:
Wiem, o jakie tabelki Ci chodzi, ale nadal nie wiem kiedy mam je stosować.
7 paź 22:06
5-latek: I nastepne
Podaj wartosc logiczna zdan wchodzacych w sklad koniunkcji i wartosc logiczna konunkcji
a) Warszawa lezy nad Wisla i Lodz lezy nad Wisla
b) 2*2=4 i 2+2=4
c) √4=2 i 22=2
d) 2<0 i 3>2
e) −1>0 i √9=−3
f) Warszawa jest stolica POlski i Genewa jest stolica Szawjcarii
g) Rosja rzadi car i Rosja jest mocarstwem atamowym
Podaj zaprzeczenia koniunkcji
7 paź 22:10
bezendu:
5−latek dziękuję za zadania, mam swoje z listy nie musisz mi wrzucać

Mi nie chodzi o zadania
tylko zrozumienie kiedy co i jak ?
7 paź 22:15
bezendu:
Już chyba wiem czemu jeśli p=0 a q=1 to p⋁q=1 zgodnie z alternatywy zdań ?
Tylko czy dobrze myślę. ?
7 paź 23:18
5-latek: To co napisales to jest prawda
A w pierwszym miom zadaniu b) czyli 22=5 lub 23=5 jak bedzie wartoc logiczna tej
alternatywy ?
7 paź 23:28
bezendu:
0
7 paź 23:29