das
kamczatka: √−7 + 24i = z
x + iy = √−7 + 24i / ()2
x2 + 2xyi − y2 = −7 + 24i
Układ równań(dodaję trzecie równanie):
x2 − y2 = −7
2xy = 24
x2 + y2 = √(−7)2 + 242
2x2 = 7 + 24
2x2 = 31
czy robię coś źle bo x = 3 powinno wyjść.
7 paź 17:40
kamczatka: ?
7 paź 17:46
J:
| | 12 | |
... x2 − ( |
| )2 = − 7 ... i teraz rozwiązuj .... |
| | x | |
7 paź 17:51
J:
..podstawienie: t = x2
7 paź 17:53
J:
... wychodzi: x = 3 , y = 4
7 paź 17:54
bezendu:
Jakie x=3 ? Co Ty bredzisz...
(x+yi)2=−7+24i
x2+2xyi−y2=−7+24i
x2−y2=−7
2xy=24
x2+y2=√(−7)2+242
2x2=18
x2=9
x=3 lub x=−3
2*3y=24 2*(−3)y=24
6y=24 −6y=24
y=4 y=−4
−3−4i lub 3+4i
===============
7 paź 17:54
kamczatka: ską te 12/x ?
moim sposobem nie da rady ?
7 paź 17:55
kamczatka: bezendu a skąd 2x2 = 18 ?
2x2 to wiem , ale skąd 18 ? − 7 + 31 = 24
7 paź 17:57
bezendu:
Czytaj post 17:54 masz tam ''Twoim sposobem''.
7 paź 17:57
bezendu:
√(−7)2+242=25
−7+25=18
Chyba dodawania i odejmowania to Cię tutaj uczyć nie będziemy ?
7 paź 17:59
kamczatka: a dobra już wiem dzięki
7 paź 17:59
kamczatka: √(−7)2 + 242
da się to zrobić bez kalkulatora ? bo ja najpierw podnoszę 72 potem 242 dodaję i biorę
pierwiastek. Można jakoś inaczej ?
7 paź 18:03
bezendu:
A co podnosić do potęgi nie umiesz ?
√49+24*24=√49+576=√625=25
Da się. Ale po co ?
7 paź 18:07