sfd
kamczatka: |z| + z(z kreską nad z) = 8 + 4i
√x2 + y2 + (x − iy) = 8 + 4i
√x2 + y2 + x − iy = 8 + 4i
Układ równań:
√x2 + y2 + x = 8
−y = 4
y = −4
√x2 +(−4)2 + x = 8
x + 4 = 8
x = 2
czy robię coś źle bo wychodzi z = 2 − 4i a w odp mam z = 3 − 4i
7 paź 17:04
Mila:
√x2+16+x=8
√x2+16=8−x /2
x2+16=64−16x+x2
16=64−16x
16x=48
x=3
z=3−4i
7 paź 17:09
kamczatka: a nie można zrobić tak żę to co pod pierwiaskiem to pierwiastkuje ?
x2 + 4 + x = 8 ?
7 paź 17:10
PW: Coś bardzo dziwnego zrobiłeś:
√x2 +(−4)2 + x = 8
x + 4 = 8
x = 2
Skąd to wszystko? Rozwiązaniem jest rzeczywiście x = 3.
7 paź 17:12
Mila:
√x2+16 nie możesz tak pierwiastkować
√92+82≠9+8
√92*82=9*8
7 paź 18:03
bezendu:
Mila nie chcę Cię poprawiać, bo jesteś nieomylna

Ale jedna drobna uwaga jeżeli x,y ∊R to podnosząc do kwadratu musimy dać założenie
8−x≥0 x≤8
7 paź 18:05
Mila:
To byłby nadmiar wiadomości dla kolegi, oczywiście masz rację.
7 paź 18:08
kat: √x2+16+x=8
√x2+16=8−x /2
x2+16=64−16x+x2 ← skąd się wzieło −16x? po spotegowaniu powino być
x2 + 16= 64−x2
31 sty 22:34
Szkolniak: (a−b)2≠a2−b2
31 sty 22:37