matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dowód
Madzia:
Uzasadnij, że liczba (5−3√2) *
√
43+5√72
jest liczbą naturalną. Pomocyyyy
7 paź 16:41
Eta:
(5−3
√
2
)
2
= 43−30
√
2
i
√
72
= 6
√
2
to .......=
√
(43−30
√
2
)(43+30
√
2
)
=
√
43
2
−900*2
=
√
49
=
7
7 paź 16:45