funkcja logarytmiczna
Kinia: Dla jakich argumentów wartości funkcji:
f(x)=log3x+ logpierwiastek z 3x+log1/3x są mniejsze od 6?
x>0 x∊R+
log3x+ logpierwiastek z 3x+log1/3x <6
Zamieniłam wszystko na podstawę trójki, z 6 zrobiłam log3 729
Następnie:
x+12x−x<729
I wyszło:
x<1458
Gdzie jest źle, gdyż wynik jest zupełnie inny?
7 paź 16:37
Kinia: Pomógłby ktoś...?
7 paź 16:57
J:
... jeszce raz ... f(x) = log3x + 2log3x − log3x = 2log3x ...
7 paź 17:03
Kinia: 2log3x<log3 729
i wychodzi też dziwna liczba defacto, a powinno wyjść, mniejsze od 27...
7 paź 17:09
Kinia: Dopomoże ktoś...?
7 paź 17:36
J:
.... co sie tak uwzięłaś na log3729 . ... skąd to ..?
..masz: log3x < 3 ⇔ log3x < 3log33 ⇔ log3x < log327 ⇔ x < 27
7 paź 17:40
J:
..patrz na post 17:03 ... 2log3x < 6 ⇔ log3x < 3 ..
7 paź 17:41