Rozwiąz rownanie
FHA: Rozwiąz rownanie
6
x−9 * 2
x − 15
x + 9*5
x
czyli zapisałem tak
6
x − 9*2
x − 5
x*3
x + 9*5
x
co z tym fantem dalej
7 paź 16:34
Eta:
Gdzie zjadłaś/eś znak równości ?
7 paź 16:36
FHA: 6x−9*2
x − 15
x + 9*5
x =
7 paź 16:38
razor: a gdzie to równanie?
7 paź 16:39
Kinia: 6 też rozbij i wyciągnij 5x z drugiej części i 2x z pierwszej
7 paź 16:39
J:
..pogrupuj ...2x*3x − 9*2x = 2x(3x − 9) ..... −5x*3x + 9*5x = 5x(9 − 3x)
7 paź 16:40
Eta:
2x*3x−9*2x−5x*3x+9*5x=0
2x(3x−9) −5x(3x−9)=0
(3x−9)(2x−5x)=0 ⇒ ....... x= 2 v x=0
7 paź 16:42
FHA: dziękuje za wskazówkę zadania rozwiązane
7 paź 16:44
FHA: tylko jedna rzecz mnie zastanawia
2x = 5x dlatego wynika z tego ze x=0
w przypadku gdyby 2x = −5x to by było sprzeczne
7 paź 16:57
FHA: hmm ?
7 paź 17:39