xz
kamczatka: √−5
ile to będzie w liczbach zespolonych jak to obliczyć ?
7 paź 16:32
razor: = √5*(−1) = √5*√−1 = √5*i
7 paź 16:33
J:
= √−1*√5 = 5i
7 paź 16:33
J: ...upss ...
7 paź 16:33
razor: fun fact, własności
√a*b =
√a*
√b nie można używać kiedy zarówno a i b są zespolone
7 paź 16:40
PW: A w ogóle trzeba tu być ostrożnym. Jaka jest definicja pierwiastka w C? Warto mieć pod powieką
słynny problem "pierwiastki n−tego stopnia z 1".
7 paź 16:45
kamczatka: czyli zapis razora jest poprawny ?
7 paź 16:49
kamczatka: czemu √5*√−1 to √5*i ? skąd te i
7 paź 16:51
kamczatka: ?
7 paź 16:57
PW: Bo i to liczba, która podniesiona do kwadratu daje (−1). Jeżeli jeszcze jej nie znasz, to
za wcześnie na takie pytania.
7 paź 17:02
kamczatka: wiem że podniesiona do kwadratu daję −1, tylko w takich przykładach jakoś trudno mi to
zrozumieć
7 paź 17:04