Dane jest równanie prostej k. Podaj miarę kąta nachylenia tej prostej do osi OX,
ProszęOPomoc: Dane jest równanie prostej k. Podaj miarę kąta nachylenia tej prostej do osi OX, jeśli:
a) k:y = − 3 − 3√3x6
b) k:y = 1 − √3x
7 paź 16:30
J:
... a) w mianowniku nie jest 9 ?
7 paź 16:32
Eta:
b) tgα= −√3 ⇒ α= 180o−60o=...
a) sprawdź treść zadania .......
7 paź 16:35
ProszęOPomoc: Nie, 6. Niestety nie umiem sobie poradzić z tymi dwoma przykładami.
7 paź 16:35
ProszęOPomoc: −3−2√3x, przepraszam!
7 paź 16:36
Eta:
| | 1 | | √3 | | √3 | |
y= − |
| − |
| *x tgα= − |
| ⇒ α=180o−30o=.... |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
7 paź 16:39
J: ... trzeba było tak od razu...
7 paź 16:41