Dane są równania ramion trójkąta równoramiennego 3x+y=0 i x-3y=0 oraz punkt (5;0
Wika: Dane są równania ramion trójkąta równoramiennego 3x+y=0 i x−3y=0 oraz punkt (5;0) na jego
podstawie . Oblicz obwód i pole trójkąta.
7 paź 15:57
J:
... zrób rysunek ... zobaczysz,że obie proste są prostopadłe i przecinaja się w punkcie (0,0) ,
a punkt (5,0) leży na osi OX ... potem kombnuj ....
7 paź 16:13
Mila:

3x+y=0 i x−3y=0 oraz punkt (5;0)
k:
y=−3x
P=(5,0) ∊AB
Okrąg o środku (0,0) i r=5
x
2+y
2=25
Kreślimy okrąg ΔA'B'C jest trójkątem równoramiennym
Szukamy punktów przecięcia z ramionami, x>0
x
2+(−3x)
2=25 (z niebieską )
10 x
2=25
| | √5 | | −3√5 | | √5 | | −3√5 | |
x= |
| ,y= |
| A=( |
| , |
| ) |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
z zieloną
| | 3√5 | | √5 | | 3√5 | | √5 | |
x= |
| ,y= |
| , B=( |
| ,y= |
| ) |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
Szukamy współczynnkia kierunkowego prostej AB
AB||A'B'
prosta AB:
y=2x+b i 0=2*5+b, b=−10
y=2x−10
Znowu liczysz punkty przecięcia ramion z prostą AB
A=(2,−6)
B=(6,2)
Dalej policzysz sama?
7 paź 16:55