Stężenie
Madzia: Janek ma d litrów solanki o stężeniu d%. Ile litrów soli musi dosypać, aby solanka miała
stężenie 3d%?
Ma wyjść
2d2100−3d ale nie wiem skąd się to bierze

Prosze o pomoc
7 paź 14:35
Krystek: d*0,01d+x=(d+x)*0,01*3d
7 paź 14:54
pigor: ..., niech
x=? − tyle litrów soli należy dosypać, to
z warunków zadania masz np. takie równanie :
d%d+x= 3d%(d+x) /*100 ⇔ d*d+100x= 3d(d+x) ⇔
⇔ d
2+100x= 3d
2+3dx ⇔100x−3dx= 3d
2−d
2 ⇔ (100−3d)x= 2d
2 ⇒
| | 2d2 | |
⇔x= |
| − szukana liczba litrów soli. ...  |
| | 100−3d | |
7 paź 15:06
Madzia: dzięki wielkie!
7 paź 15:14