Maksymalny błąd względny
Madzia: Oblicz z dokładnością do 0,01%, ile jest równy maksymalny błąd względny zaokrąglenia do
dziesiątek liczby trzycyfrowej.
:((
7 paź 14:30
force: 22.4dm3−−36.5g 18g
HCL H2O
33.6dm3 600g
22.4dm3HCL−−−−−−−36.5g
33.6dm3HCL−−−−−−−−−Xg
Na krzyż
X=54.75g To jest masa HCL który zmieszano z wodą
600g+54.75g=654.75g −−−>masa roztworu
Cp=8.36%
7 paź 15:14
daras: Madziu skorzystaj z wyszukiwarki to nie boli

takich zadań jest tu setki część rozwiąanych poprawnie
7 paź 15:22
Madzia: daras nigdzie nie jest to dobrze wyjaśnione
7 paź 15:32
daras: rusz głową

kiedy błąd maksymalny będzie maksymalny
7 paź 15:45
PW: Próbowałem nawiązać dialog:
259345, ale pewnie "za dobrze".
7 paź 15:49
daras: tu nie ma dialogu tu jest presja na gotowce najlepiej takie od razu na maila

a = 111≈ 110 113≈110 115≈120 118≈120 itd.
|Δa| = 1 3 5 2
czyli |Δa|
max = 5
| | Δa | | 5 | |
| |
| |max = |
| ≈0,04761904...tutaj też trzeba zaokrąglić, z % chyba nie będzie |
| | a | | 105 | |
problemów?

jakbyś pogłówkowała zamiast czekać na gotowca, to byś zobaczyła, że jak weźmiesz pod lupę
większe liczby trzycyfrowe błąd będzie mniejszy
7 paź 17:11
Madzia: nie czekam na gotowce tylko na dobre wytłumaczenie..
do tego że |Δa|max = 5 doszłam sama, ale nie widziałam co dalej.
I w sumie dalej nie wiem skąd masz 105 w mianowniku
7 paź 17:38
daras: bo masz braki w czytaniu podręcznika albo wyguglaniu hasła: " niepewność względna"

czyli dla
mnie czekasz na gotowe
7 paź 21:07