Procenty
Madzia: W pewnym liceum 12% uczniów uczy się języka włoskiego, 64% nie uczy się ani włoskiego, ani
języka niemieckiego, zaś 5% uczy się obu tych języków. Jaki ułamek uczniów uczy się zatem
języka niemieckiego?
7 paź 14:28
pigor: ..., wychodzi mi 19%, czyli ułamek 0,19

może być ...
7 paź 15:14
Madzia: w odpowiedziach jest, że ma wyjść 0,29 ale nie wiem skąd
7 paź 15:19
pigor: ..., no jasne, a więc niech
x% = ? [ szukana liczba % , to
z warunków zadania masz np. równanie :
12%u+(x−5)%u= (100−64)%u ⇔ 12+x−5= 36 ⇔
⇔ x= 36−7 ⇔
x%=29%, czyli
x=0,29 ...
7 paź 15:29
Madzia: dzięki wielkie
pigor
7 paź 15:33