Logarytmu!
Anelka: Przedstaw wyrażenie w postaci logarytmu o podstawie 2:
A. log√211
B. log0,57
Wiam, mam nadzieje o wytłumaczenie, jak to zrobić.
Lidze na pomoc "J" oraz "5−latek" =)
7 paź 14:15
J:
... podałem Ci wczoraj przydatny wzór..

... tutaj go stosujemy...
A . .. = 2log
217
B. ... = − log
27
7 paź 14:17
J: ... oczywiście w A: 2log211 ..
7 paź 14:18
Anelka: Aha =) i to co napisałeś to już wynik? Czy muszę to jakoś obliczać? =) zaraz zobacze sama z tym
wzorem i wylicze =)
7 paź 14:19
Ajtek:
√2=2
1/2
| | 1 | |
log√211=log21/211= |
| log211=2log211=log2112=log2121 |
| | | |
| | 1 | |
Skorzystałem z: logaαb= |
| logab |
| | α | |
Słabo widać ale podstawa jest do potęgi α a
α.
B tak samo tylko 0,5=2
−1
7 paź 14:20
J:
.... ten wzór dostała wczoraj ...
7 paź 14:21
Anelka: Tak właśnie to robię sama, i mam identycznie teraz wyliczone pod punkt A.
Dziękuje wam bardzo, bardzo mocno! =)
7 paź 14:24
Anelka: A Tobie J wyszło inny wynik, a Antek inny, w A.
7 paź 14:27
J:
| | 1 | |
... możesz jeszcze w B wynik zapisać jako : = log2 |
| ... dlaczego ? ..  |
| | 7 | |
7 paź 14:27
J:
...2log
211 = log
211
2 = log
2121 ...

... to jest to samo..
7 paź 14:28
Anelka: Nie mam zielonego pojęcia =(
7 paź 14:28
Anelka: No tak, dobra ja źle patrzę.. =/ przepraszam..
7 paź 14:29
Anelka: Już wiem dlaczego, bo 7 do potęgi −1, prawda?
7 paź 14:32
J:
7 paź 14:33
Ajtek:
Antek?
7 paź 14:33
Anelka: Miał być Ajtek, ale wpisało mi się Antek.. Przepraszam.
OOo, super =) zaczynam pojmować =)
7 paź 14:37
7 paź 14:38
Ajtek:
7 paź 14:39
Anelka: =* dziękuje wam =)
7 paź 14:39
pigor: ..., przedstaw wyrażenie w postaci logarytmu
o podstawie 2: A. log
√2 11 , B. log
0,5 7
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
A) niech
log √2 11=x ⇔
√2 x= 11 ⇒ log
2√2 x = log
211 ⇔
⇔ log
22
12x = log
211 ⇔
12x= log
211 ⇔
x = 2 log 211 ⇔
⇔ x= log
211
2 ⇔
log √211= log 2121
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
B) analogicznie:
log 0,57=x ⇔ 0,5
x= 7 ⇒ log
22
−x= log
27 ⇔
⇔ −x = log
27 ⇔
x = −log 27 ⇔ log
0,57 =
log 27−1 ...
7 paź 14:51
Anelka: Dziękuje za wysiłek już rozwiązałam =)
7 paź 14:52