Wyznaczyć równanie kwadratowe, gdy suma kwadratów jego pierwiastków...
Koszykarz: Wyznaczyć równanie kwadratowe
x
2 + px + q = 0
takie, żeby suma kwadratów jego pierwiastków była równa 10, a suma odwrotności pierwiastków
czyli x
12+x
22=10
7 paź 12:25
Ajtek:
Wzory Viete'a i ognia

.
7 paź 12:26
Koszykarz: był ogień, ale wykładowca podał wyniki p=−4 i q=3, co udało mi się zrobić. Ale podał też drugą
parę p=5/2 i q=−15/8 co już mi nie chce wyjść
7 paź 12:31
Ajtek:
Pokaż obliczenia.
7 paź 12:35
Koszykarz: Dla x
12+x
22 = 10 x
1+x
2= −b/a = −p
x
1x
2=c/a=q
x
12+x
22=(x
1+x
2)
2 −2x
1x
2
10=(−p)
2−q
| x1+x2 | | −p | | 4 | |
| = |
| = |
| ⇒ q=−3p |
| x1x2 | | q | | 3 | |
10=(−p)
2−(−3p)
p
2+3p−10=0
Δ=49
√Δ=7
| | −3+7 | | −3−7 | |
p1= |
| =2 p2= |
| =−5 |
| | 2 | | 2 | |
p
2 nie będzie rozwiązaniem, bo wtedy Δ<0
a gdy p
1=2 to q
1 =−6 i to jest moja druga para rozwiązań
7 paź 12:45
Ajtek:
| −p | | 4 | | −3 | |
| = |
| ⇒q= |
| q, tutaj masz błąd. |
| q | | 3 | | 4 | |
7 paź 12:49
J:
.... druga linijka źle .. ma być: 10 = (−p)2 − 2q
7 paź 12:50
Ajtek:
Też fakt.
7 paź 12:50
J:
| | 3 | |
... no i oczywiście: q = − |
| p |
| | 4 | |
7 paź 12:50
J:
7 paź 12:51
Koszykarz: Wielkie dzięki

, teraz wynik zgadza się z tym który podał nam wykładowca.
7 paź 13:01