nierówność wielomianowa
RTC: Witam, mam problem z nierównością wielomianową: −x3+x2+x−1≥0
Zgrupowałem sobie: −x3(x−1)+1(x−1)≥0
Z (−x3+1) wychodzi x1 = 1 lub x2 = −1 ,a z drugiego znowu x3 = 1. Może wyjść z dwóch
nawiasów taki sam pierwiastek?
7 paź 12:15
Ajtek:
Co Ty natworzyłeś?
Jeśli już, to:
−x2(x−1)+1(x−1)=0 ⇒ −(x−1)2(x+1)=0
I taka sytuacja może mieć miejsce x=1 jest pierwiastkiem podwójnym, zatem odbijasz wykres x=1
7 paź 12:23
J:
...źle rozłożyłeś ... ⇔ (x−1)(1−x2) ≥ 0 ⇔ (x−1)(x+1)(1−x) ≥ 0
7 paź 12:26
Ajtek:
Cześć
J 
.
7 paź 12:27
J: Witam...
7 paź 12:30
RTC: Ok, dzięki, postaram się wiećej nie popełnić tego typu błędu
7 paź 12:34