wykres z wartością bezwględną
zuz.: chodzi o narysowanie funkcji
f(x)= |y|≥|x+1|
z |x+1| nie ma problemu, tylko zastanawiam się jak zinterpretować |y|. czy cała ta funkcja nie
będzie wyglądać po prosu jak |x+1| skoro wszystkie |y| będą dodatnie?
7 paź 11:04
MQ:

obszary zakreślone wraz z brzegiem, bo ≥
7 paź 11:12
rp88: |y|≥|x+1|
potraktujmy to jako dwa warunki
dalej już łatwo
7 paź 12:12
pigor: ..., w czym problem
|y| ≥ |x+1| ⇔ |y| ≥ |x+1| i |x+1≥0 ∀x∊R ⇒
⇒ {
(x,y)∊R
2 ;
y ≤−|x+1| v
y ≥ |x+1| }, a ten zbiór
masz właśnie narysowany powyżej przez
MQ. ...
7 paź 14:24
pigor: ..., a poprawnie to chodziło ci o :
narysuj zbiór (obszar) F={ (x,y): |y|≤ |x+1| } , a nie żądną funkcję f(x)

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a jesli już, to ten zbiór może być np.dziedziną
(obszarem określoności) jakiejś funkcji dwóch zmiennych z= fx,y). ...
7 paź 14:33