.
Aś.: 1. Na samochód wyścigowy o masie m=0,5 t działa siła o wartości F=2,5 km. Jakie przyspieszenie
ma samochód i jaką przebędzie droga w czasie 1 min? 2.Motocyklista ruszył z miejsca ruchem
jednostajnie przyspieszonym i na drodze s=100 m osiągnął prędkość v=40 m/s. Oblicz czas i
przyspieszenie samochodu. 3. Na torze wyścigowym o promieniu r=1000m porusza się samochód o
masie 800 kg z prędkością v=200 km/h. Oblicz: prędkość kątową samochodu, siłę dośrodkową i
ilość okrążeń w czasie 1 min. 4.Na batucie skacze akrobata, wybija się z prędkością v=8 m/s.
Jak wysoko może podskoczyć?
11 lis 19:09