Funkcja liniowa
Monika: Funkcja f: R→R jest malejącą funkcją liniową taką, że
| 3 | |
Jeśli g(x) = f(− |
| − 2x), to jakie jest miejsce zerowe funkcji g? |
| 2 | |
7 paź 10:27
5-latek: Witaj Moniko
Sam chcialbym poznac rozwiazanie tego zadania , poniewaz takie idiotyczne zadania nie byly
wymyslane wtedy kiedy ja sie uczylem .
7 paź 10:50
Monika: Właaaaśnie nigdzie nie mogę znaleźć podobnego
7 paź 10:54
5-latek: Ktos to napewno rozwiaze ale co moge zauwazyc to miejscem zerowym funkcji f:R→R jest punkt
7 paź 10:56
7 paź 10:59
Monika: | 7 | |
taak, w odpowiedziach jest − |
| |
| 12 | |
7 paź 11:00
5-latek: Nie wiem . Tylko po co podali ze ta funkcja f:R→R jest malejaca ?
7 paź 11:01
Monika: dla zmyły
7 paź 11:03
5-latek: Wydaje mi sie ze tak bedzie .
7 paź 11:08
Monika: a coś takiego:
Do zbioru X należą punkty leżące na prostej y = 34x+400 których współrzędne (x,y) spełniają
następujące warunki: x i y są liczbami całkowitymi oraz x<0 ∧ y>0. Wyznacz liczbę elementów
zbioru X.
| 1600 | |
doszłam do x > − |
| ∧ x < 0 |
| 3 | |
7 paź 11:14
7 paź 11:14
J:
| −1 | | 1 | | 1 | |
f(x) = ax + b , f( |
| ) = 0 ... 0 = a(− |
| ) + b ⇔ b = |
| a |
| 3 | | 3 | | 3 | |
| 3 | | 1 | |
g(x) = a(− |
| − 2x) + |
| a ..... i teraz : |
| 2 | | 3 | |
| 3 | | 1 | | −7 | |
0 = a(− |
| − 2x) + |
| a ⇔ x = |
| .... szukane miejsce zerowqe |
| 2 | | 3 | | 12 | |
7 paź 11:33
5-latek: Ja mysle sobie tak
wyliczylismy ze x>−533,33333
Wiec dla x=−533 do x=−1 i x musi byc calkowite y jest >0 i teraz musimy sprawdzic dla
ktorych xow y jest calkowite
Ale nie wiem czy dobrze mysle
7 paź 11:40
J:
.....cześć
5−latek..
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
.... łapiesz 1 zadanie ?
7 paź 11:42
5-latek: Dzieki
J za pierwsze
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
A to drugie ? . Bo tez bede teraz powtarzal wlasnosci funkcji i funkcje liniowa
7 paź 11:44
5-latek: Tak
J pierwsze przemysle (tylko wroce od lekarza )
Teraz tez zauwazylem swoj blad . Bo punkt zerowy to nie (0,−1/3 ) tylko (−1/3,0)
![emotka](emots/1/smutny.gif)
post
10:56
7 paź 11:49
J:
| 400 | |
...popatrz na rysunek... A(− |
| , 0 ) |
| 34 | |
| 400 | |
skoro x < 0 i y > 0 (obie całkowite) .. to: |
| < x < 0 ... |
| 34 | |
i wybrać liczby całkowite z tego przedziału..
7 paź 11:50
5-latek: Bardzo dziekuje CI
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Mysle tez ze
Monika wysle caluski za popowiedzi
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Teraz juz muszese jechac .
Po poludniu jak bedziesz to napiszse czy wszystko rozmiem
7 paź 11:54
Monika: | 400 | |
ale skąd to − |
| ? Powinno wyjść 133 takich liczb |
| 34 | |
7 paź 12:04
J:
... to miejsce zerowe tej funkcji: y = 34x + 400.
masz teraz: x = −11 , −10 , −9 , .... −1 i dla każdego z nich wybierasz
y całkowite takie,że: y < 0 < f(x)
..... i te wszystkie punkty (x,y) należą do zbioru X
7 paź 12:18
Monika: | 3 | |
ale ta funkcja to y = |
| x + 400 |
| 4 | |
to pokombinuję analogicznie
7 paź 12:22
Monika: ale w tym wypadku wychodzi za dużo, żeby liczyć na piechotę każde y
7 paź 12:25
J:
.. dziewczyno ... to pisz poprawnie... napisałaś: y = 34x + 400 ... nikt tu nie jest
jasnowidzem !
7 paź 12:27
Monika: Napisałam potem poprawioną wersję
7 paź 12:32
J: | 1600 | |
....postępuj analogicznie , jak napisałem , tylko zmieni się miejsce zerowe ... |
| |
| 3 | |
7 paź 12:35
TakeItEasy: y = 34 − 400
Xmin = −16003 dla y = 0
Xmin ~= 533.(3)
y = 34 * 533 + 400 = 0,25, wiec nie należy do całkowitych
y = 34 * 532 + 400 = 1, wiec spełnia warunki zad.
i idąc dalej(ciąg arytmetyczny):
An = 543
A1 = 4
r = 4
An = A1 + (n − 1)r
n = An − A1r + 1
n = 133. Tyle mamy par
Dobrze to?
Pozdrawiam,
TakeItEasy =)
4 sty 11:17
Boniek: Z tym zadaniem można sobie bardzo łatwo poradzić wystarczy sobie wyobrazić co ile współrzędnych
x i y będziemy mieli całkowite współrzędne y to co 3 x co 4. Ale mamy podany punkt przecięcia
z osią y czyli 400, dzięki podzieleniu odległości na odległości co 3 tzn podzieleniu 400 na 3
otrzymamy 133 z kawałkiem. Czyli odp 133
18 gru 19:12