Dowodzenie
nocek: Uzasadnij, że liczba √29+12√5 − √29−12√5 jest całkowita.
7 paź 00:28
bezendu:
Wzory skr mnożenia i po kłopocie.
7 paź 00:34
nocek: Coś myślałem o różnicy kwadratów, ale co zrobić z tym dużym pierwiastkiem?
7 paź 00:39
nocek: Czy moge zrobić tak : √292+12√52 i dalej liczyć?
7 paź 00:44
nocek: tzn minus na środku
7 paź 00:45
5-latek: z duzym pierwistkiem zrobisz tak
Nie rozpisuje calego wzoru tylko ten duzy pierwiastek
√(29+12√5)(29−12√5)=√292−(12√5)2
Widzisz wzor skroconego mnozenia (a+b)(a−)=a2−b2?
7 paź 00:48
5-latek: Na pocztek oczywiscie wzor ten (a−b)2−a2−2ab+b2
7 paź 00:49
Ajtek:
√29+12√5=a2+2ab+b2 ⇔ 12√5=2ab i 29=a2+b2
Rozwiąż układ równań:
ab=6√5
a2+b2=29
Pod drugim pierwiastkiem wyjdzie to samo, tylko z przeciwnym znakiem:
√29−12√5=a2−2ab+b2 ⇔ −12√5=2ab i 29=a2+b2, czyli:
√(a+b)2−√(a−b)2=...
7 paź 00:50
5-latek: Ajtek troche inaczej to robie ale wychodzi na to samo
7 paź 01:09
Janek191:
29 + 12√5 = ( 3 + 2√5)2 ⇒ √ 29 + 12√5 = 3 + 2√5
29 − 12 √5 = ( 2√5 − 3)2 ⇒ √29 − 12√5 = 2√5 − 3
więc
√29 + 12√5 − √29 − 12√5 = 3 + 2√5 − ( 2√5 − 3 ) = 6
7 paź 06:57
J:
....nie czepiam się, ale ...
√x2 = I x I ...
7 paź 07:00
Janek191:
Liczby pod znakiem pierwiastka są dodatnie
7 paź 07:04
J:
..... ja wiem, ale dla autora postu może to nie być jasne ... i nabierze złych nawyków ....:
...... pozdrawiam...
7 paź 07:09
Janek191:
Specjalnie pisałem, że 29 − 12
√5 = ( 2
√5 − 3)
2 , a nie 29 − 12
√5 = (3 − 2
√5)
2
7 paź 07:18