pigor: ..., jeden z pierwiastków trójmianu kwadratowego y= 4x
2+bx−7
jest o 4 większy od drugiego; podaj równanie opisujące oś symetrii
paraboli będącej wykresem tego trójmianu.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
np. tak : z warunków zadania :
(*)
x= − b2a= −b8 ? − szukane równanie osi symetrii , oraz tu:
x2−x1=4 ⇔
18(−b+
√Δ)−
18(−b−
√Δ)=4 ⇔
18(−b+
√Δ+b+
√Δ)=4
=
14√Δ=4 ⇔ p{Δ)=16 ⇔ Δ=16
2 ⇔ b
2+4*4*7=16
2 ⇔ b
2=9*16 ⇔
⇔ |b|=3*4 ⇔
b=−12 v b=12, stąd i z (*) x=
128 v x= −
128 ⇒
⇒
x= 32 v x= −32 − szukane
równania osi symetrii paraboli. ...