liczba 3
mmm: liczba 3 dzieli n3+2n dla dowolnego n{ N
n=1 1+2=3 zgadza sie
n=k jak to teraz zrobic?
6 paź 22:52
ICSP: Metoda dowolna ?
6 paź 22:59
Rafal: https://matematykaszkolna.pl/strona/1116.html
najlepiej taka jak jest tutaj. Do tej pory robilem, ze pierw sprawdzałem dla pierwszego
składnika czy się zgadza
potem n = k
i potem n= k+1, ale to zadanie jest trochę innego on tych co do tej pory robilem i nie wiem za
bardzo jak sie za nie zabrac..
ogólnie może być obojetnie jaka metoda, byle to było w miarę dla mnie jasne (ewentualnie w
miarę możliwości małe wyjaśnienie..)
6 paź 23:05
ICSP: 3 | n2 + n ⇒ ∃k ∊ Z n2 + n = 3k
Jak będzie wyglądać założenie ? Jak będzie wyglądać teza ?
6 paź 23:06