Twierdzenie równoważne, wypisz warunek konieczny i wystarczający
Adrian: Dla każdego z poniższych twierdzeń: napisz twierdzenie równoważne, wypisz warunek konieczny i
wystarczający oraz napisz twierdzenie odwrotne i stwierdź czy jest prawdziwe:
Witam prosze o weryfikacje odpowiedzi na ponizszy przykad:
a) jeśli ∑an jest zbieżny, to lim n→∞ an=0:
rownowazne: jesli lim n→∞ an≠0 to ∑an nie jest zbieżny
konieczny: granica an=0 przy n→∞ jest warunkiem koniecznym zbieżnosci ∑an
wystarczajacy: zbieznosc ∑an jest war wystarczajacym na istnienie granicy an=0 przy n→∞
odwrotne: jesli lim an=0 przy n→∞ to ∑an jest zbiezny ( i tutaj nie wiem ja stwierdzic,
zapomialem juz szeregi, takze prosze o przyklad)
6 paź 22:11