Funkcja liniowa rownania
lolo: Rozwiąż równanie:
a) √5x−5 = √5+5
b) x+3=4−√7x
c) 4x−√6=√6x−3
6 paź 21:51
Janek191:
a) √5 x − 5 = √5 + 5
√5 x = √5 + 10 / : √5
x = 1 + 2√5
===========
6 paź 21:57
lolo: to było ok ,a jak zabrać się za b i c ?
6 paź 22:06
Janek191:
Tak samo jak w a)
6 paź 22:06
5-latek: A jakbys rozwiazal np takie rownanie ?
2x+5=5x−3
6 paź 22:10
lolo: Nie tak samo bo tam mamy wtedy 4x−√6x=√6−3 nw jak to teraz wydzielić aby otrzymać samego
x−a
6 paź 22:13
Janek191:
cd.
x*( 4 −
√6) =
√6 − 3 / : ( 4 −
√6)
itd.
6 paź 22:17
5-latek: Widze z e robisz 3 rowmnanie
Wiec mamy tak
4x−√6x=√6−3
Teraz tak . Zobacz ze to wlasciwie powimnno byc zapisane tak
4*x−√6*x= √6−3 ale tego znaku mnozenia sie nie piszse i stad wynikaja pozniej klopoty
Zajmiemy sie tylko lewa strona rownania
czyli 4*x−√6*x
Mamy takie dzialanie na liczbach zwie sie ono prawem rozdzielnosci mnozenia wzgledem dodawania
(odejmowania ) −−− tu mamy wzdledem odejmowania
a*c−b*c=c(a−b)
nasze a =4 nasz b= √6 i nasze c=x
Wiec wedlug tego wzoru napisz jak bedzie wygladalo wyrazenie 4*x−√6*x =
6 paź 22:24
5-latek: No i
lolo nie chcial jednak zrozumiec
tak to sie konczy jak sie wstawia zadania o tak poznej porze
7 paź 10:22