matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja kwadratowa
Pati:
Proszę o pomoc Wyznacz najmniejszą wartość trójmianu kwadratowego y= x
2
+4x+1 Podaj jego postać kanoniczną.
11 lis 19:03
Godzio:
Δ=16−4=12
−4
p=
=−2
2
−Δ
−12
q=
=
=−3
4a
4
postać kanoniczna: f(x)=(x+2)
2
−3
11 lis 20:25