układ równań
Beci: Potrzebuję pomocy w układzie równań:
ab=4
√3
a
2+b
2−
√3ab=4
Wyznaczyłem a=
4√3b
Podstawiłem do drugiego rówanania:
(
4√3b)
2+b
2−
√3(
4√3b)b=4
Uprościłem:
48
___ + b
2 −12 =4
b
2
mam problem z dodaniem tego:
48
___ +b
2
b
2
Mógłby ktoś to wytłumaczyć albo podać gdzie zrobiłem błąd?
6 paź 21:17
5-latek: | 48 | | 48+b4 | |
| +b2= do wspolnego mianownika i = |
| |
| b2 | | b2 | |
6 paź 21:27
Beci: Proszę o sprawdzenie

48+b
4+b
4−12b
2=4b
2
2b
4−16b
2=−48
2b
4−4b
4=−48
−2b
4=−48 : / −2
b
4=24
b
2=12
b=
√12=2
√3
czyli
a2
√3=4
√3
a=2
6 paź 21:59
Beci: dodam, że chodzi o trójkąt, więc b >0
6 paź 22:01
ICSP: źle jest. Dlaczego nagle 16b2 zamienia się na 4b4 ?
6 paź 22:02
Beci: a to tak się nie zamienia ?
6 paź 22:11
ICSP: nie
6 paź 22:12