największa i najmniejsza wartosc funkcji
Kubuś: Tym razem coś takiego:
Funkcja f dana jest wzorem f(x)=|x−1| + |x−3| − |3x−9|
Oblicz sumę najmniejszej i największej wartosci funkcji f w przedziale (2,8>
Jak narysować wykres takiej funkcji i w ogole jak to zrobić?
6 paź 20:53
Marcin: Wykres przedziałami.
Z wykresu zobaczysz kiedy funkcja ma największą wartość, a kiedy najmniejszą. (uwzględnij
podaną dziedzinę)
6 paź 20:54
Mila:

f(x)=|x+1|+|x−3|−3*|x−3|⇔
f(x)=|x+1|−2|x−3|
1)
|x+1|=x+1 dla x≥−1
|x−3|=x−3 dla x≥3
a) x<−1
f(x)=−x−1−2(−x+3)⇔f(x)=−x−1+2x−6
f(x)=x−7
b)x∊<−1,3)
f(x)=x+1−2(−x+3)
f(x)=3x−5
c) sam napisz wzór
6 paź 23:41