Udowodnij
trat: Niech p będzie dowolną liczbą pierwszą. Udowodnij, że reszta z dzielenia liczby p przez 30 nie
jest liczbą złożoną.
6 paź 20:46
trat:
6 paź 21:45
PW:
p = 30k + r, k, r ∊ N.
r nie może być parzysta, gdyż prawa strona byłaby parzysta, co oznaczałoby parzystość liczby
pierwszej p. Gdyby r była złożoną liczbą nieparzystą mniejszą od 30, oznaczałoby to, że
r = 32 r=3·5 lub r = 3·7 lub r=3^3 lub r = 5 lub r = 52
− w każdym z tych przypadków okazałoby się, że po prawej stronie można wyłączyć przed nawias 3
lub 5, czyli że prawa strona jest liczbą złożoną. Otrzymana sprzeczność kończy dowód.
6 paź 22:14