Planimetria
Ewa: W trójkącie ABC dwusieczna kąta przy wierzchołku A przecina bok BC w punkcie D.
a) Wiadomo że |AC|=6 cm |AB|=10cm |BD|=4cm Oblicz długość odcinka CD.
b) Oblicz długość odcinków na jakie podzieli bok AB dwusieczna kąt przy wierzchołku C
6 paź 20:36
Eta:

Dwa razy z twierdzenia o dwusiecznej
| | 6 | | 10 | |
a) |
| = |
| ⇒ x=.......... |
| | x | | 4 | |
| | 6 | | x+4 | |
b) |
| = |
| ⇒ y=.... |
| | y | | 10−y | |
|AE|=y=.... i |EB|= 10−y=..........
6 paź 22:10
Andrzej: W trójkącie ABC dwusieczna kąta przy wierzchołku A przecina bok BC w punkcie D.
a) Wiadomo że |AC|=6 cm |AB|=10cm |BD|=4cm Oblicz długość odcinka CD.
b) Oblicz długość odcinków na jakie podzieli bok AB dwusieczna kąt przy wierzchołku C
5 sty 17:36
Eta:
Czego nie rozumiesz?
Wystarczy dokończyć obliczenia i po bólu
5 sty 17:46
Szymon: W równoległoboku boki mają długości 4 i 8 cm , suma wysokości jest równa 6√2 cm.Oblicz:
a)pole tego równoległoboku,
b)kąt rozwarty.
13 sty 15:38
Eta:

h
1+h
2=6
√2
P=8*h
1 i P=4*h
2 ⇒ 8h
1=4h
2 ⇒ h
2=2h
1
to 3h
1=6
√2 ⇒ h
1= 2
√2 i h
2= 4
√2
P= ...=16
√2
P=4*8*sinα ⇒ sinα=.......... ⇒α= .... β=180
o−α=....
dokończ
13 sty 15:57
Szymon: Serdeczne dzięki! Pozdrawiam.
25 sty 17:20
Szymon: Serdeczne dzięki

! Pozdrawiam.
25 sty 17:42