Nierówności
Paweł: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych 2 przykładów.
1)
x
2+2x−1>1 v x
2+2x+1<−1
2)
| | x−4 | |
f(x)= |
| <−−−−− Pod pierwiastkiem |
| | 2x+4 | |
6 paź 20:32
Adam: co do podpunktu 1 to jedynka po lewej stronie powinna byc dodatnia, i rozwiazanie jest takie :
(x+1)do kwadratu >1 v (x+1)do kwadratu >−1
x>1−1 v x> −1−1
x>0 v x>−2
x∊(−2:+nieskoncz.)
a co do podpunktu 2 to jest to funkcja i napisz dokładnie zadanie
6 paź 21:55
Paweł: Niestety nie mam polecenia. Dostaliśmy tylko taki przykład do rozwiązania.
6 paź 22:19
daras: to sie dowiedz/dopytaj nauczyciela o co mu chodziło tu nie ma wróżek na etacie
6 paź 22:24
Paweł: Zadanie jest na jutro więc nie mam jak dopytać. A nie ma ktoś pomysłu jak to rozwiązać? Nie
koniecznie musi być poprawnie.
6 paź 23:01
5-latek: a koledzy lub kolezanki tez nie wiedza?
6 paź 23:04
PW: Jeżeli niekoniecznie musi być poprawnie, to napisz "= dź".
6 paź 23:12
Mila:

2)
Dziedzina funkcji:
2x≠−4 i (x−4)*(2x+4)≥0
x≠−2 i (x−4)*2(x+2)≥0 miejsca zerowe: x=4 , x=−2, parabola skierowana do góry
x<−2 lub x≥4
D=(−
∞,−2)∪<4,
∞)
6 paź 23:13
Mila:
Na pewno dobrze przepisane wszystko , sprawdź.
x2+2x−1>1 v x2+2x+1<−1⇔
6 paź 23:15